czwartek, 2 stycznia 2014

Ser z kminkiem

Dla amatorów kminku. My należymy do smakoszy dań kminkowych, więc ser okazał się wyjątkowo trafiony. I przy tym bardzo prosty, jak zresztą każdy mój ser. Ale już mnie zaczynają kusić bardziej skomplikowane technologie:-)

Kminek jest doskonałą przyprawą (wiem, nie każdy go lubi, ma specyficzny aromat), niemniej jednak do sera pasuje idealnie. Ma bardzo korzystne działanie na przewód pokarmowy: reguluje trawienie, likwiduje wzdęcia, zaparcia.

Ser z kminkiem

10 l mleka niepasteryzowanego (albo przynajmniej nie UHT z kartonu)
200 ml kefiru z żywymi kulturami bakterii
0,1 g podpuszczki mikrobiologicznej w proszku
1 łyżka nasion kminku (oczywiście można dodać więcej, 1 łyżka to wersja dość delikatna)

Mleko przelać do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając, aby w całym garnku temperatura rosła równomiernie do 33 st. C. Odstawić, rozmieszać podpuszczkę w ok. 50 ml letniej wody i, cały czas mieszając, wlać ją do garnka z mlekiem. Dodać kefir, porządnie wymieszać, zostawić na 30 minut.

Po 30 minutach zrobi się skrzep i trzeba go pokroić. Nóż musi być długi, aby kroił do dna garnka. Pokroić skrzep w kratki o boku mniej więcej 1 cm, a potem jeszcze raz w kratki, ustawiając nóż skośnie, żeby powstały małe kawałki skrzepu, a nie słupki. Znowu zostawić na 30 minut, aby skrzep oddzielił się od serwatki.

Po tych kolejnych 30 minutach przygotować formę, wyłożyć ją chustą (u mnie pielucha złożona na pół) i na to wyłożyć skrzep bez serwatki, a więc najlepiej robić to sitkiem albo łyżką cedzakową. Ja wykładałam sitkiem - tak idzie znacznie szybciej niż łyżką, nabiera się więcej skrzepu. Wszystkie porcje muszą być porządnie odcedzone. Każdą porcję po przełożeniu do formy posypać kminkiem.

Zostawić na kilka godzin w formie, delikatnie odwracając od czasu do czasu. Po kilku godzinach wyjąć z chusty, zostawić tylko w formie na kolejne kilka godzin. Ważne jest, aby nie skracać czasu odciekania serwatki, aby ser nie wyszedł potem za miękki.

Przygotować solankę: W 1,5 litra przegotowanej wody rozpuścić 4 łyżki soli. Włożyć ser. Ser powinien poleżeć w solance kilka godzin. Tym razem leżakował całe 4 godziny.

Po solance znowu trzeba dać mu trochę czasu, żeby odciekł i do lodówki na kilka dni, niech dojrzewa. Nie przykrywać.

Ser po 2 dniach dojrzewania:


Ser po 4 dniach dojrzewania:


I kawałek sera po 6 dniach leżakowania w lodówce:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz