środa, 29 stycznia 2014

Niebiański serek waniliowy

Delikatny jogurtowy serek, który moje dzieci mogłyby jeść codziennie. O jogurtowym serku pisałam już tu. Jest genialny w swojej prostocie, a smak ma idealny. Robiłam go nawet w wersji twarożkowej, czyli bez żadnych dodatków i też został pochłonięty błyskawicznie. Jest bardzo lekki, podobny trochę do serków do smarowania "spulchnionych azotem"... Ale do tego musi być dobry jogurt - jak zwykle polecam domowy, jest bezkonkurencyjny. A w wersji serkowej waniliowej jest po prostu doskonały.

Niebiański serek waniliowy

750 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej własnej produkcji)
1 laska wanilii
1 łyżeczka ksylitolu

Jogurt wyłożyć na sito wyłożone chustą serowarską / pieluchą tetrową, zostawić do odcieknięcia na 12 godzin. Po tym czasie wymieszać z ziarenkami z jednej laski wanilii i jedną łyżeczką ksylitolu. Serek jest gotowy. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Z tej ilości wychodzi porcyjka o wadze ok. 200 g, w związku z czym nie bardzo jest co przechowywać... Oczywiście, ilość cukru można dowolnie zwiększać, z jedną łyżeczką ksylitolu serek jest lekko słodki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz