poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chleb żytni 100%

To chleb upieczony specjalnie dla Moniki, która musi unikać mąki pszennej i orkiszowej. Ostatnio nie wyrabiam się z chlebami, bo tylu osobom już go podrzucam, że niedługo chyba piekarnię otworzę:-) Ale ile frajdy sprawia potem taki telefon w środku dnia: "Jaki pyszny jest Twój chleb!" Bardzo lubię obdarowywać rodzinę i znajomych chlebem. To taka czysta przyjemność. I satysfakcja. Więc piekę kolejny i kolejny chleb. Pomiędzy chlebami robię całą resztę rzeczy, które są do zrobienia i dlatego po raz kolejny dochodzę do wniosku, że chyba zawsze będę poszukiwać Slow Life, ale z odnalezieniem ideału będzie trudniej...:-)

A w trakcie tych poszukiwań zapraszam na pyszny razowy chleb wyłącznie z mąki żytniej.

Chleb żytni 100%

Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g wody
250 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.


Gotowe ciasto (proporcje na 2 bochenki):

cały zaczyn (jak powyżej)
600 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
650 g wody
2 łyżki melasy trzcinowej
100 g pestek dyni podprażonych na suchej patelni
1 łyżka soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zostawić na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Przełożyć ciasto do 2 foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub ziarnami (ja najczęściej posypuję formę słonecznikiem), ewentualnie uformować 2 bochenki.

Ponownie zostawić w cieple na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C, po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 st. C i piec jeszcze ok. 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz