wtorek, 21 stycznia 2014

Chleb graham orkiszowy

To chleb zrobiony na szybko pomiędzy różnymi wyjściami z domu. Nie mógł mieć więc dużo pracochłonnych dodatków. Tylko zaczyn, jeden rodzaj mąki, woda i sól. Już chyba prościej się nie da. Krótki przepis, choć oczywiście czasu nie skracamy, w przygotowaniu chleba wszystko jest "slow", chleb potrzebuje i czasu, i serca.

Prosty chleb graham orkiszowy

Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g wody
350 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.


Gotowe ciasto (proporcje na 2 bochenki):

cały zaczyn (jak powyżej)
1150 g mąki orkiszowej graham typ 1850
600 g wody
1 łyżka soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut, aby rozwinął się gluten. Zostawić na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Przełożyć ciasto do 2 foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub ziarnami, ewentualnie uformować 2 bochenki.

Ponownie zostawić w cieple na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C, po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 st. C i piec jeszcze ok. 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz