wtorek, 21 stycznia 2014

Chleb cały razowy orkiszowo-żytni

Ciąg dalszy mojej piekarni:-) Naprawdę ostatnio ledwo zdążam nastawiać zaczyny jeden za drugim, a chleby się pieką i pieką. Przynajmniej jest cieplej w domu przy włączonym piekarniku... Od kilku dni mamy mróz i śnieg i ogromną przyjemność sprawia mi pieczenie chleba, który pachnie w całym domu niemal bez przerwy. Ostatni chleb to kolejne połączenie mąki żytniej i orkiszowej, tym razem w wersji wyłącznie razowej, z dodatkiem zarodków pszennych. Nasze idealne śniadanie to chleb, ser, kiszony ogórek (wszystko to wytwór własnych rąk) i kubek gorącej herbaty (herbata oczywiście nie jest własnoręcznie wyhodowana).  

Chleb cały razowy orkiszowo-żytni

Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g wody
350 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.


Gotowe ciasto (proporcje na 2 bochenki):

cały zaczyn (jak powyżej)
150 g mąki żytniej razowej typ 2000
750 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
700 g wody
120 g zarodków pszennych
1 łyżka soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut, aby rozwinął się gluten. Zostawić na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Przełożyć ciasto do 2 foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub ziarnami (ja najczęściej posypuję formę słonecznikiem), ewentualnie uformować 2 bochenki.

Ponownie zostawić w cieple na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C, po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 st. C i piec jeszcze ok. 40 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz