niedziela, 22 grudnia 2013

Śledziowe wariacje wigilijne

Mało potraw świątecznych przygotowuję wcześniej, większość musi być jednak zrobiona na świeżo. Śledziom wcześniejsze przygotowanie nie zaszkodzi, a nawet wyjdzie na dobre, nabiorą smaku i aromatu. Nasza rodzinna klasyka to śledź z cebulką w oleju oraz śledź z cebulką i jabłkami w śmietanie. Reszta według pomysłów i chęci. W tym roku postanowiłam zrobić jeszcze cztery rodzaje, gdyż miałam do zagospodarowania 2 kilo solonych filetów śledziowych. Pomysły czerpałam z mniamowych przepisów Grzegorza i wybrałam 4 zupełnie różne wersje, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie (mam taką skromną nadzieję). Próbowaliśmy już wszystkich i wszystkie są pyszne. Do Wigilii staną się pewnie jeszcze lepsze...



Śledzie z majerankiem i czosnkiem

500 g solonych filetów śledziowych
8 ząbków czosnku
4 łyżki suszonego majeranku
1 szklanka oleju

Z rezerwą podchodziłam do zestawienia śledź - czosnek, ale zaryzykowałam i bardzo się cieszę, zestawienie okazało się bardzo trafione.

Śledzie namoczyć w wodzie na jakiś czas - stosownie do tego, jak bardzo są słone i jak bardzo słone chcemy uzyskać. Moje moczyły się 2 godziny i były w sam raz.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Śledzie pokroić w małe kawałki, układać w słoiku na przemian z majerankiem i czosnkiem. Zalać olejem, zakręcić słoik, wstawić do lodówki na 2 dni.




Śledzie musztardowe

500 g solonych filetów śledziowych
2 duże cebule
4 łyżki musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka oleju

Śledzie namoczyć w wodzie na jakiś czas - stosownie do tego, jak bardzo są słone i jak bardzo słone chcemy uzyskać. Moje moczyły się 2 godziny i były w sam raz.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z musztardą i natką pietruszki, układać w słoiku na przemian z pokrojonymi śledziami. Zalać olejem, zakręcić słoik, wstawić do lodówki na 2 dni.




Śledzie ziołowe

500 g solonych filetów śledziowych
2 duże cebule
dowolne zioła według upodobań - u mnie: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka mielonego kminku, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki octu jabłkowego

Śledzie namoczyć w wodzie na jakiś czas - stosownie do tego, jak bardzo są słone i jak bardzo słone chcemy uzyskać. Moje moczyły się 2 godziny i były w sam raz.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem jabłkowym i wszystkimi przyprawami. Śledzie pokroić w małe kawałki, układać w słoiku na przemian z cebulą. Zalać olejem z octem i przyprawami, zakręcić słoik, wstawić do lodówki na 2 dni.




Śledzie w czerwonym winie

500 g solonych filetów śledziowych
2 duże cebule
1 cytryna
przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego, u mnie młode wino domowej roboty)
2 łyżki oleju

Śledzie namoczyć w wodzie na jakiś czas - stosownie do tego, jak bardzo są słone i jak bardzo słone chcemy uzyskać. Moje moczyły się 2 godziny i były w sam raz.

Cebulę pokroić w kostkę. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki (razem ze skórką). Śledzie pokroić w małe kawałki, układać w słoiku na przemian z cebulą i cytryną. Wino wlać do garnuszka, dodać przyprawy, zagotować, wystudzić. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, wlać do słoika ze śledziami i cebulą. Słoik zakręcić, wstawić do lodówki na 2 dni.




2 komentarze:

  1. Śledzie z czosnkiem i majerankiem genialne. Choć przyznam się, że po skropieniu odrobiną soku z cytryny ich smak zdaje się być bardziej wyrazisty.
    Pozdrawiam
    Zbyszek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyszku, cieszę się, że przepis się sprawdził. A cytryna faktycznie podkręca smak i na pewno nadała śledziom wyrazistości. Pozdrawiam

      Usuń