czwartek, 19 grudnia 2013

Pieczemy świąteczne ciasteczka - owsiano-czekoladowe

Nie są to może tradycyjne ciasteczka Bożonarodzeniowe, ale tak je lubimy, że pasują nam na wszystkie okazje, na świąteczne tym bardziej. Jest to po prostu połączenie płatków owsianych i otrąb owsianych z czekoladą. Jemy je bez większych wyrzutów sumienia:-)

Ciasteczka owsiano-czekoladowe

100 g miękkiego masła
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrąb owsianych
1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)
1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara
1 jajko
100 g czekolady gorzkiej - posiekanej (cała tabliczka)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki wody (opcjonalnie - jeśli ciasto nie zechce się połączyć, u mnie najczęściej nie chce)

Wszystkie składniki zmiksować razem, aż się połączą. Uformować kulę, schować na ok. godzinę do lodówki. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać je na blasze na kształt koła (lub czegoś a la koło - te akurat ciasteczka lepiły Trzecia i Czwarta). Do części ciasteczek dziewczyny dodały przed pieczeniem po 1 migdale - trzeba go trochę wcisnąć do środka, żeby się przylepił, .

Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut. Ciasteczka są delikatne i chrupiące. Aby takie pozostały, najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli oczywiście coś pozostanie po jednym dniu...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz